history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2011-01-07 do 2017-02-21

1. Współpraca, o której mowa w § 1, ma na celu zapewnienie prawidłowej kontroli obrotu towarowego środkami spożywczymi, substancjami pomagającymi w przetwarzaniu oraz materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością, zwanymi dalej „towarami”:

1) ujętymi w wykazie towarów określonym na podstawie art. 83 ust. 3 ustawy;

2) [3] nieujętymi w wykazie, o którym mowa w pkt 1, jeżeli organ celny w trakcie obejmowania towaru procedurą dopuszczenia do obrotu stwierdzi, że zaistniały okoliczności, o których mowa w art. 27 ust. 3 rozporządzenia nr 765/2008.

2. Czynności z zakresu granicznej kontroli sanitarnej mogą zostać wykonane przy objęciu procedurą wywozu towarów, co do których organ celny stwierdzi istnienie okoliczności wskazujących, że wywożony towar nie spełnia wymagań z zakresu bezpieczeństwa żywności oraz w każdym innym przypadku uzasadnionego podejrzenia zagrożenia bezpieczeństwa żywności.

[3] § 3 ust. 1 pkt 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 13 grudnia 2010 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie współpracy organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej z organami celnymi w zakresie granicznych kontroli sanitarnych (Dz.U. Nr 244, poz. 1635). Zmiana weszła w życie 7 stycznia 2011 r.

Wersja obowiązująca od 2011-01-07 do 2017-02-21

1. Współpraca, o której mowa w § 1, ma na celu zapewnienie prawidłowej kontroli obrotu towarowego środkami spożywczymi, substancjami pomagającymi w przetwarzaniu oraz materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością, zwanymi dalej „towarami”:

1) ujętymi w wykazie towarów określonym na podstawie art. 83 ust. 3 ustawy;

2) [3] nieujętymi w wykazie, o którym mowa w pkt 1, jeżeli organ celny w trakcie obejmowania towaru procedurą dopuszczenia do obrotu stwierdzi, że zaistniały okoliczności, o których mowa w art. 27 ust. 3 rozporządzenia nr 765/2008.

2. Czynności z zakresu granicznej kontroli sanitarnej mogą zostać wykonane przy objęciu procedurą wywozu towarów, co do których organ celny stwierdzi istnienie okoliczności wskazujących, że wywożony towar nie spełnia wymagań z zakresu bezpieczeństwa żywności oraz w każdym innym przypadku uzasadnionego podejrzenia zagrożenia bezpieczeństwa żywności.

[3] § 3 ust. 1 pkt 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 13 grudnia 2010 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie współpracy organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej z organami celnymi w zakresie granicznych kontroli sanitarnych (Dz.U. Nr 244, poz. 1635). Zmiana weszła w życie 7 stycznia 2011 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2008-03-20 do 2011-01-06

1. Współpraca, o której mowa w § 1, ma na celu zapewnienie prawidłowej kontroli obrotu towarowego środkami spożywczymi, substancjami pomagającymi w przetwarzaniu oraz materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością, zwanymi dalej „towarami”:

1) ujętymi w wykazie towarów określonym na podstawie art. 83 ust. 3 ustawy;

2) nieujętymi w wykazie, o którym mowa w pkt 1, jeżeli organ celny w trakcie obejmowania towaru procedurą dopuszczenia do obrotu stwierdzi, że zaistniały okoliczności, o których mowa w art. 2 rozporządzenia nr 339/93.

2. Czynności z zakresu granicznej kontroli sanitarnej mogą zostać wykonane przy objęciu procedurą wywozu towarów, co do których organ celny stwierdzi istnienie okoliczności wskazujących, że wywożony towar nie spełnia wymagań z zakresu bezpieczeństwa żywności oraz w każdym innym przypadku uzasadnionego podejrzenia zagrożenia bezpieczeństwa żywności.