history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2018-02-01 do 2021-08-31    (Dz.U.2018.290 tekst jednolity)

§ 16. [Znakowanie] 1. Nakazuje się znakowanie:

1) świeżego mięsa, mięsa mielonego, mięsa odkostnionego mechanicznie, surowych wyrobów mięsnych i produktów mięsnych, których wysyłanie do innych państw niż Rzeczpospolita Polska jest zakazane zgodnie z § 12, oraz

2) świeżego mięsa otrzymanego z dzików odstrzelonych na obszarze ochronnym oraz mięsa mielonego, surowych wyrobów mięsnych i produktów mięsnych składających się z mięsa takich dzików lub zawierających w swoim składzie takie mięso,

3) świeżego mięsa pozyskanego ze świń pochodzących z obszaru zagrożenia oraz mięsa mielonego, mięsa odkostnionego mechanicznie, surowych wyrobów mięsnych, produktów mięsnych oraz innej żywności, składających się z mięsa takich świń lub zawierających w swoim składzie takie mięso, wysyłanych poza obszar zagrożenia zgodnie z § 13 ust. 2 pkt 2

– specjalnym znakiem weterynaryjnym.

2. Znak, o którym mowa w ust. 1, ma kształt koła i zawiera:

1) w górnej części – litery „PL”;

2) w środku – weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu;

3) w dolnej części – litery „IW”.

3. Znak, o którym mowa w ust. 1, jest nanoszony zgodnie z:

1) załącznikiem I sekcją I rozdziałem III ust. 1, 2, 4, 5 i 8 rozporządzenia (WE) nr 854/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące organizacji urzędowych kontroli w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 206, z późn. zm. – Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 75), a jego średnica wynosi 6 cm, albo

2) załącznikiem II sekcją I ust. 1, 2, 5 i 9–14 rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego.

Wersja obowiązująca od 2018-02-01 do 2021-08-31    (Dz.U.2018.290 tekst jednolity)

§ 16. [Znakowanie] 1. Nakazuje się znakowanie:

1) świeżego mięsa, mięsa mielonego, mięsa odkostnionego mechanicznie, surowych wyrobów mięsnych i produktów mięsnych, których wysyłanie do innych państw niż Rzeczpospolita Polska jest zakazane zgodnie z § 12, oraz

2) świeżego mięsa otrzymanego z dzików odstrzelonych na obszarze ochronnym oraz mięsa mielonego, surowych wyrobów mięsnych i produktów mięsnych składających się z mięsa takich dzików lub zawierających w swoim składzie takie mięso,

3) świeżego mięsa pozyskanego ze świń pochodzących z obszaru zagrożenia oraz mięsa mielonego, mięsa odkostnionego mechanicznie, surowych wyrobów mięsnych, produktów mięsnych oraz innej żywności, składających się z mięsa takich świń lub zawierających w swoim składzie takie mięso, wysyłanych poza obszar zagrożenia zgodnie z § 13 ust. 2 pkt 2

– specjalnym znakiem weterynaryjnym.

2. Znak, o którym mowa w ust. 1, ma kształt koła i zawiera:

1) w górnej części – litery „PL”;

2) w środku – weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu;

3) w dolnej części – litery „IW”.

3. Znak, o którym mowa w ust. 1, jest nanoszony zgodnie z:

1) załącznikiem I sekcją I rozdziałem III ust. 1, 2, 4, 5 i 8 rozporządzenia (WE) nr 854/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące organizacji urzędowych kontroli w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 206, z późn. zm. – Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 75), a jego średnica wynosi 6 cm, albo

2) załącznikiem II sekcją I ust. 1, 2, 5 i 9–14 rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2017-06-14 do 2018-01-31

§ 16. [Znakowanie] 1. Nakazuje się znakowanie:

1) świeżego mięsa, mięsa mielonego, mięsa odkostnionego mechanicznie, surowych wyrobów mięsnych i produktów mięsnych, których wysyłanie do innych państw niż Rzeczpospolita Polska jest zakazane zgodnie z § 12, oraz

2) świeżego mięsa otrzymanego z dzików odstrzelonych na obszarze ochronnym oraz mięsa mielonego, surowych wyrobów mięsnych i produktów mięsnych składających się z mięsa takich dzików lub zawierających w swoim składzie takie mięso;

3) [1] świeżego mięsa pozyskanego ze świń pochodzących z obszaru zagrożenia oraz mięsa mielonego, mięsa odkostnionego mechanicznie, surowych wyrobów mięsnych, produktów mięsnych oraz innej żywności, składających się z mięsa takich świń lub zawierających w swoim składzie takie mięso, wysyłanych poza obszar zagrożenia zgodnie z § 13 ust. 2 pkt 2

– specjalnym znakiem weterynaryjnym.

2. Znak, o którym mowa w ust. 1, ma kształt koła i zawiera:

1) w górnej części – litery „PL”;

2) w środku – weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu;

3) w dolnej części – litery „IW”.

3. Znak, o którym mowa w ust. 1, jest nanoszony zgodnie z:

1) załącznikiem I sekcją I rozdziałem III ust. 1, 2, 4, 5 i 8 rozporządzenia (WE) nr 854/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące organizacji urzędowych kontroli w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 206, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 75), a jego średnica wynosi 6 cm, albo

2) załącznikiem II sekcją I ust. 1, 2, 5 i 9–14 rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego.

[1] § 16 ust. 1 pkt 3 dodany przez § 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 22 maja 2017 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie środków podejmowanych w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń (Dz.U. poz. 1036). Zmiana weszła w życie 14 czerwca 2017 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2015-05-26 do 2017-06-13

§ 16. [Znakowanie] 1. Nakazuje się znakowanie:

1) świeżego mięsa, mięsa mielonego, mięsa odkostnionego mechanicznie, surowych wyrobów mięsnych i produktów mięsnych, których wysyłanie do innych państw niż Rzeczpospolita Polska jest zakazane zgodnie z § 12, oraz

2) świeżego mięsa otrzymanego z dzików odstrzelonych na obszarze ochronnym oraz mięsa mielonego, surowych wyrobów mięsnych i produktów mięsnych składających się z mięsa takich dzików lub zawierających w swoim składzie takie mięso

– specjalnym znakiem weterynaryjnym.

2. Znak, o którym mowa w ust. 1, ma kształt koła i zawiera:

1) w górnej części – litery „PL”;

2) w środku – weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu;

3) w dolnej części – litery „IW”.

3. Znak, o którym mowa w ust. 1, jest nanoszony zgodnie z:

1) załącznikiem I sekcją I rozdziałem III ust. 1, 2, 4, 5 i 8 rozporządzenia (WE) nr 854/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące organizacji urzędowych kontroli w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 206, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 75), a jego średnica wynosi 6 cm, albo

2) załącznikiem II sekcją I ust. 1, 2, 5 i 9–14 rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego.