Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
comment

Porada

Data publikacji: 2012-01-03

Zasady przydzielania diet pracownikom odbywającym zagraniczną podróż służbową

Pracownicy firmy jadą na delegację do Niemiec i Francji samochodami służbowymi. Przed przekroczeniem granicy polskiej jedzą w restauracji na koszt firmy (faktura VAT). W Niemczech i we Francji mają częściowe wyżywienie zagwarantowane, więc przysługuje odpowiednio część diety zagranicznej. Jak zakwalifikować posiłek na terenie Polski, czy doliczyć do przychodu pracownika, czy taki wydatek może być kosztem dla firmy?

Zgodnie ze stanowiskiem Państwowej Inspekcji Pracy podróż służbowa Państwa pracowników delegowanych za granicę składa się z trzech odcinków - krajowego (przejazd z miejsca rozpoczęcia podróży służbowej do granicy), zagranicznego (od przekroczenia granicy przy wyjeździe do przekroczenia granicy w drodze powrotnej) oraz krajowego (od przekroczenia granicy do miejsca zakończenia podróży służbowej). Każdy z tych odcinków podlega rozliczeniu według zasad wynikających z właściwego rozporządzenia w sprawie podróży służbowych.

Zgodnie z rozporządzeniem w sprawie krajowych podróży służbowych dieta za odcinek krajowy (w określonej przepisami wysokości) przysługuje , gdy podróż krajowa trwa powyżej 8 godzin. Nie przysługuje ona natomiast pracownikowi w sytuacji, gdy ma on zapewnione całodzienne wyżywienie.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00