Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
comment

Porada

Data publikacji: 2013-10-08

Wyliczenie diety dla pracownika, któremu zapewniono posiłek podczas podróży służbowej

Proszę o informację w przedmiocie liczenia diety jeżeli zapewniono pracownikowi posiłek a podróż trwała do 12 godz. Jaki jest prawidłowy sposób obliczania połowy diety. 1. Dietę 30,00 zł należy najpierw pomniejszyć o 50% w związku z połową diety a następnie pomniejszyć o zapewnione posiłki. 2. Czy też należy kwotę 30,00 zł pomniejszyć w pierwszej kolejności o zapewnione posiłki a następnie zmniejszyć o 50% z tytułu połowy diety? Przykład: Pracownik wyjechał Katowic do Warszawy 6.06.2013 r. o godz. 9.18 i wrócił z Warszawy do Katowic 7.06.2013 r. o godz. 15.12. Pracownik miał zapewnione tylko śniadanie w dniu 7.06.2013 r. w związku z usługą hotelową. Ile wynosi dieta?

Pracownikowi przebywającemu w podróży służbowej do 12 godzin przysługuje 50% diety. Dieta w czasie podróży krajowej wynosi 30 zł za dobę podróży i jest przeznaczona na pokrycie zwiększonych kosztów wyżywienia. Pracownik nie ma prawa do diet jeśli zapewniono mu bezpłatne całodzienne wyżywienie. Ustalając prawo do tego świadczenia najpierw obliczamy wysokość diety należnej po odliczeniu zapewnionego śniadania - 30 zł x 25% = 7,50 zł. Kolejnym działaniem będzie 30 zł - 7,50 zł = 22,50 zł. Z uwagi na to, że podróż trwała pomiędzy 8 a 12 godzinami pracownik ma prawo do diety w wysokości 50% ustalonej jak wyżej. Tak więc dietę w wysokości 22,50 zł obniżamy o 50% czyli 11,25 zł. Pracownikowi pracodawca powinien wypłacić 11,25 zł.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00